Великдень в 2016 році

Великдень в 2016 році

На Великдень прийнято вітати один одного такими словами: – Христос воскрес-воістину воскрес. Іноді цей день називають днем Воскресіння Христового. У чистих і світлих шатах стікаються сотні віруючих до храмів ще до півночі. Вони чекають із завмиранням серця початку великого святкування. І ось, всіх присутніх висвітлює великодній вогонь, дзвони дзвенять у всю, радісно сповіщаючи всіх про те, що великий день – Великдень розпочався. У християн, свято Великодня, це той день, коли Ісус Христос переміг смерть, Ісуса, який помер за наші гріхи, воскрес із мертвих.

У цей день можна позбутися від усього гріховного. Великдень можна назвати самим головним церковним святом. Він є самим світлим, гарним і ошатним. Однак у Великодня немає певної або точної дати, але це повинно бути обов’язково неділю після весняного повного місяця. Дату можна виселити за допомогою спеціальної таблиці – Олександрійської пасхалії. На 2016 рік Пасха припадає на 1 травня, тому люди будуть святкувати відразу кілька свят. Таке буває дуже рідко.

Без пасхального вогню свято Пасхи не мислимо. Цей вогонь символізує світло Божий, який висвітлює і дарує всім людям просвіта. Благодатного вогню в головних храмах країни чекають з Храму Гробу Господнього, який повинен зійти у переддень перед Великоднем. Це можна назвати справжнім дивом. Вогонь народжує із нізвідки, спалахує і дарує людям щастя і зміцнює їх віру.

Далі, коли його візьмуть із Храму Гробу господнього, то його направляють вже до нас. Свічки і лампадки запалюються саме від нього, таким чином, вогонь подорожує по країні. Після служб багато теж зберігають вогонь у лампадці, і намагаються підтримати його протягом року. На цей весняний свято грають дзвони. Але не тільки дзвонарі можуть дзвонити в цей день, а всі, хто тільки поробить, розповідаючи при цьому про Воскресіння Христа.

Великодні частування теж обов’язкові в цей день. Зазвичай це паски, які висвітлюють у храмі. Велич Великодня можна побачити навіть тут – по суті, паска це звичайний хліб, який ми вживаємо щодня. Але от один раз в році цей хліб стає святковим і урочистим. Здавна кожна порядна господиня мала свій рецепт з виготовлення паски. І якщо ви правильно приготуєте паска, то він не повинен псуватися протягом сорока днів. Невід’ємна частина це і фарбовані яйця. Яйця можна не тільки їсти, але ще й обмінюватися або дарувати своїм друзям і близьким.