Успенський піст у 2016 році триває з 14 по 27 серпня

Багато хто вважає, що піст – це лише обмеження в їжі. Але насправді, це комплексна практика, їжа в якій займає останнє місце. Головне в посаді – це духовний стан людини, який шанує релігійні традиції, його молитва і здатність встояти перед мирськими спокусами.

Успенський пост, який передує великому церковному святу – Успінню Пресвятої Богородиці – найкоротший у році (лише 14 днів). Але, тим не менш, він вважається суворим. З року в рік дати цього поста незмінні (на відміну від інших постів), і в 2016 році він припадає на період з 14 до 27 серпня.

Успенський піст у 2016 році триває з 14 по 27 серпня

Цей пост досить значущий духовно для віруючих, тому що за 2 тижні в ньому святкується 4 великих свята. Початок посту знаменується Медовим або Маковим Спасом (14 серпня). Через тиждень настає Яблучний Спас, або Преображення Господнє (19 серпня). Завершується цей пост днем Успіння Діви Марії (28 серпня) – її вознесінням не небеса. А потім настає останній, Хлібний або Горіховий Спас (29 серпня). Через 3 Спасів, в народі Успенський піст отримав назву Спасівка.

Як правильно харчуватися в Успенський пост?

Утримання під час посту передбачає відмову від фізичних і духовних благ. У цей час очищається не тільки душу людини, але і його тіло. Щодо їжі, піст – це не дієта або вегетаріанство. Це прояви сили волі людини в ім’я порятунку своєї душі і тіла, заради Христа. Тому, як і кожен піст, існують певні заборони та обмеження на деякі продукти.

Цей пост хоч і суворий (забороняється до вживання їжа тваринного походження – м’ясо, яйця, молоко), але його ще називають Ласункою, так як в їжу дозволено вживати солодощі, а також достаток фруктів, овочів і зелені, яких повно в кінці серпня. Це яблука, мед, виноград, пісна випічка з маком і т. д.

Успенський піст у 2016 році триває з 14 по 27 серпня

Існує пісний календар живлення, щоб можна було легко орієнтуватися, що можна їсти, а чого не можна, і коли.

Неділя 14 серпня –в їжу можна додавати рослинне масло, дозволяється випити трошки сухого вина, а 28 серпня – настає свято Успіння Пресвятої Богородиці, значить всім тим, хто постує можна розговлятися.

Понеділок (15 22 серпня) – дні сухоядения, коли не можна їсти варене, смажене й тушковане, а можна їсти овочі та фрукти в сирому вигляді, мед, воду, горіхи, сухарі, сіль.

Вівторок (16 і 23 серпня) –дозволяється їсти гарячі відварні страви, не додаючи в них масло (супчики овочеві і грибні, чай, узвар, варені і тушковані овочі, кашки).

Середа (17 і 24 серпня)–дні сухоядения, коли не можна їсти варене, смажене й тушковане, а можна їсти овочі та фрукти в сирому вигляді, мед, воду, горіхи, сухарі, сіль.

Успенський піст у 2016 році триває з 14 по 27 серпня

Четвер (18 і 25 серпня) – дозволяється їсти гарячі відварні страви, не додаючи в них масло (супчики овочеві і грибні, чай, узвар, варені і тушковані овочі, кашки).

П’ятниця, 19 серпня, в день Преображення Господнього допускається вживання риби та морепродуктів, а 26 серпня – день сухоядения, коли не можна їсти варене, смажене й тушковане, а можна їсти овочі та фрукти в сирому вигляді, мед, воду, горіхи, сухарі, сіль.

Субота (20 і 27 серпня) – в їжу можна додавати рослинне масло, дозволяється випити трошки сухого вина.

Які традиції дотримуються?

Свято Успіння Пресвятої Богородиці бере свій початок з давніх часів. І сьогодні, Успенський піст, який готує віруючих людей до цього свята. Під «успінням» мається на увазі сон, а не смерть, як вважають багато. У наш час цей пост асоціюється зі збиранням урожаю, кінцем спекотного періоду року та початком осені.

Успенський піст у 2016 році триває з 14 по 27 серпня

З початком посту не прийнято вживати ті продукти, які були освячені в церкві – це вважається гріхом. Тому, в перший, Медовий Спас, всі віруючі освячують мед зі свіжого врожаю. Вважається, що від цього мед починає володіти не тільки корисними, а й цілющими властивостями. Потім, такий мед роздаровують друзям, або ж дають милостиню, готують різноманітні страви з додаванням меду. Ще готують пісну випічку або другі страви з маком, так як крім меду в цей день збирають і мак (друга назва цього Спаса – Маковий). Вважається, що якщо розсипати мак по кутах свого дому, то так можна убезпечитися від горя і сварок.

Успенський піст у 2016 році триває з 14 по 27 серпня

Свіжий урожай яблук слід освятити на другий з Спасів – Яблучний. Після цього, потрібно рознести плоди по могилка родичів. Вважається, що з приходом Преображення настає осінь. Починаючи з цього дня, можна готувати смакоту з яблуками, а так само зимові запаси (варення, пастилу і т. д.).

Успенський піст у 2016 році триває з 14 по 27 серпня

По завершенню Успенського посту святкується ще один Спас – Хлібний (Горіховий), хоча і небагато знають про нього. З цього дня починається збір горіхів, і закінчується збір пшениці. Обов’язково з нового врожаю печеться хліб і освячується в церкві.

Всі пості повинні пам’ятати, що не тільки тіло повинно очиститися за період посту. Для духовного очищення потрібно ходити на богослужіння і молитися, дотримуватися заповідей, сповідатися, а в кінці – причаститися. Тоді, з закінченням Успенського посту,свято настане не тільки в будинку, але й в душі кожного.


Резюме:

Успенський пост триває 2 тижні: з 14 по 27 серпня.
Цей пост є самим коротким.
Під час Успенського посту святкується 3 Спаса: Медовий (Маковий), Яблучний, Горіховий (Хлібний).

  • Успенський піст у 2016 році триває з 14 по 27 серпняКоли пост в 2016 році
  • Розкажіть про нас друзям: