Напої на Новий 2018 рік – рецепти з фото

Напої на Новий 2018 рік   рецепти з фото

Які можна приготувати напої на Новий 2018 рік в домашніх умовах?

На святковому столі своє почесне місце завжди займають напої. Прохолодні, просто приємні. Та алкогольні теж. Ось і під Новий рік-2018 ми обов’язково озаботимся цим компонентом меню. Можна звично придбати їх у магазині. Можна зробити самим, причому, не тільки всім нам відомий морс або узвар, але й інші «нектари». Про них зараз і піде мова.

Житній квас домашній

Кожен воліє свої напої на Новий 2018 рік. Але є один, всім відомий і улюблений багатьма: освіжаючий, додає сил і бадьорості, оздоровлюючий. Це квас, який здавна вміли і любили готувати господині на Русі. Різновидів рецептів багато. Але по суті це різні варіації двох основних видів квасу: на житніх сухарях без застосування прискорювачів бродіння, і з ними — з дріжджами.

Напої на Новий 2018 рік   рецепти з фото

Домашній квас на Новий 2018 рік

Більш здоровий варіант все ж бездріжджовий, ось його рецепт зараз і озвучимо. Тим більше що у нього відсутній характерний дріжджовий запах. Хліб потрібно житнього або житньо-пшеничний. Чим менше ненатуральних домішок, тим краще. Бородінський підійде тим, хто віддає перевагу кминний присмак і аромат. Просто в цьому випадку обсмажування потрібно дуже легка, можна навіть взагалі не відправляти його в духовку.

До якості води теж є вимоги, а ємність для бродіння складу необхідно ретельно промити.

Інгредієнти:

  • хліб (житній) – 300 г (половина буханця);
  • вода – 2 л;
  • цукор – 100-150 г;
  • родзинки – 25 р.

Приготування:

Хліб нарізаємо кубиками 3-4 см, викладаємо їх на деко в один шар. Ставимо в попередньо розігріту до 160-180°C духовку, підсушуємо 2-4 хвилини. Не пересмажуємо, а то квас стане гірчити, доводимо лише до жовтуватої скоринка на м’якоті.

Сухарі укладаємо в каструлю, заливаємо крутим окропом, всипаємо 50-75 грамів цукру, перемішуємо. Сусло охолоджуємо до кімнатної температури, переливаємо в банку, де воно має бродити. Додаємо родзинки. Родзинки нам потрібний як джерело натуральних диких дріжджів, тому не потрібно його промивати, щоб на поверхні залишалися «робочі» мікроорганізми.

Кришкою закривати ємність не треба, просто накрити марлею або тканиною, щоб комахи не лізли і пил не потрапляла. Банку забирає в темне місце, температура в приміщенні має бути кімнатна. До результату першої доби стануть помітні ознаки бродіння: з’явиться легкий кислуватий запах, шипящая піна на поверхні.

Через 2-3 дні напій готовий. Фільтруємо його і з задоволенням п’ємо. Вичавки можна використовувати знову, до 3-4 разів, аби додати трохи свіжого хліба в нове сусло. Саму закваску, яку поки що не використовуємо, зберігаємо в холодильнику не більше доби. Готовий квас зберігаємо в бутлях, банках ще 5-8 годин, не повністю заповнюючи: процес виділення продуктів бродіння ще триває. Після чого він готовий до вживання. Якщо весь квас в новорічну ніч не випито, залишки зберігаємо в холодильнику, щоб не блукав, ще 2-3 дні.

Домашній лимонад: класика жанру

Рецепти напоїв на Новий 2018 рік рідко обходяться без лимонаду. Діти його дуже люблять, але батьки часто забороняють купувати «офіційні» пляшечки, оскільки якість такого лимонаду залишає бажати кращого. І це ще м’яко сказано.

Напої на Новий 2018 рік   рецепти з фото

Домашній лимонад на Новий рік

Але зробити подібне ласощі вдома зовсім не складно. Вихідною сировиною можуть бути, по суті, будь-які фрукти. Але ми звернемося до рецептом з класичними інгредієнтами – на основі лимона. Тут важливо дотримати пропорції, щоб наш продукт не надто кислил, але і не був надмірно солодким. І щоб добре тамував спрагу.

Інгредієнти:

  • лимони великі — 3-4 шт.;
  • цукор — 500 г;
  • питна вода без газу — 1л.

Як готуємо:

Розмішуємо цукор з частиною води в каструлю, ставимо на малий вогонь. Нагріваємо, помішуючи, щоб цукор розчинився. Цукровий сироп охолоджуємо, потім вливаємо в нього залишки води і сік, вичавлений з лимонів. Ставимо лимонад в холодильник.

Можна при вживанні додати лід, якщо є, то й фруктовий, заморожений з ягідного соку. Хто-то для різноманітності смаку у вже готовий напій вливає сік або морс, або просто кладе якісь цілі ягоди або шматочки фруктів. Особливий смак виходить при використанні газованої води замість звичайної.

Сухе вино в домашніх умовах з агрусу

У добірці напоїв на Новий 2018 рік найчастіше є сухе вино. Знову ж таки, ми його можемо виготовити самі. Домашнє виноробство – процес захоплюючий і не надто складний.

Напої на Новий 2018 рік   рецепти з фото

Сухе вино з шипшини

Зрозуміло, ми не отримаємо повністю того результату, що дає професійне виробництво. Але цілком в змозі добитися відмінних смакових якостей. Більшість ягід, що ростуть на дачах росіян в середній смузі і навіть на Півночі, годяться для цієї процедури. Малина, смородина різних сортів, вишня, яблука, обліпиха і т. д.

Навіть такі «дикі» лісові плоди як черемха і горобина, шипшина цілком придатні для сімейного виноробства. Просто, якщо у вихідних продуктах мало цукру, доведеться його більше додавати. Дозволяється і навіть вітається поєднання різних ягід. Взагалі, є сенс експериментувати, шукати цікаві смакові міксти.

Сьогодні ми вибрали нашим вихідним матеріалом аґрус. Знавці запевняють, що вино з нього виходить чудове, мало чим відрізняється від виноградного. Власне, і самі ягоди дуже схожі. Плоди відбираємо стиглі, але якісні, не зіпсовані. Їх не миють, щоб зберегти на поверхні ті бактерії, що відповідальні за процеси бродіння. До речі, саме тому не рекомендується використовувати для винної закваски ягоди і фрукти, зібрані після дощу.

Нам знадобиться:

  • 1 частина агрусу на 1 частину води;
  • цукор з розрахунку 1 склянка на 1 л соку.

Що далі:

Ягоди розминаємо і поміщаємо в ємність. Не варто тиснути їх металевими предметами або пропускати через м’ясорубку, щоб уникнути окислення. Мнемо руками або дерев’яною товкачкою. Щоб сік швидше виділився, додаємо трохи води.

Варимо сироп з розчину цукру у воді. Даємо йому охолонути до кімнатної температури, вливаємо в ягоди. Горлечко нашої ємності щільно обв’язуємо марлею. Це потрібно, щоб при бродінні зайве повітря стравливался. Оптимальна температура — 16-20°C. У холодному приміщенні процес бродіння сповільнюється або зовсім припиняється, а якщо дуже тепло, сусло скисне.

Щоб уникнути подкисания періодично перемішуємо сусло. Коли почнеться бродіння, отфильтровываем сік, вливаємо в іншу ємність. Ягідну мезгу ще раз заливаємо водою, даємо трохи насититися, віджимаємо, вливаємо цю рідину в основний сусло. Робимо годрозатвор з допомогою порожнистого шнура (від крапельниці, наприклад), опущеного одним кінцем в нашу сировину, а іншим – в ємність з водою. Шнур пропускається через отвір у кришці, яке для герметизації замазуємо навколо шнура щільним тестом. Можна простіше поступити: використовувати хірургічні рукавички, в яких проробляють невелику дірочку (нагрітої голкою або тонким шилом).

Замість води часто додають сік яблук або смородини, а ще краще – суміш цих компонентів. Якщо бродіння слабке, кидаємо жменьку родзинок (знову ж таки, немитого). Бутель повинна стояти в темному місці. Десь через три тижні вино зливаємо з осаду. Через тиждень процедуру повторюємо, щоб рідина стала світліше, чистіше.

Можна прибрати каламуть, заливши в напівфабрикат, де вже практично завершилося бродіння, желатин або білок курячого яйця. Одного яєчка вистачає на 50 літрів сировини. А желатин – 20 грамів – розвести в склянці води, дати розбухнути і влити в перебродило вино. Осад випаде вниз пластівцями, залишиться лише ретельно процідити.

Про закінчення бродіння говорить відсутність бульбашок газу в посудині з водою, куди у нас опущена трубочка, ведуча з ємності з суслом. У варіанті з «втомлюється» рукавичкою сигналом буде її здути і падіння. Розливаємо по ємностях, де вино буде далі дозрівати і зберігатися. Остаточно воно дозріє приблизно через півроку, якраз до новорічного столу.

І останнє: домашнє вино не можна зберігати довго. Воно закисне, перетвориться на оцет. Його теж можна використовувати, але про це як-небудь пізніше. Дозріле вино зберігаємо близько року при температурі 3-10 градусів, тобто, у погребі чи холодильнику.

Алкогольний коктейль

Рецепти напоїв на Новий 2018 рік, що ми робимо своїми руками, різноманітні. Свіжовичавлені соки з фруктів і заморожених ягід, морси, молочні та фруктові коктейлі, всілякі лікери, настойки на основі горілки, рому, текіли, коньяку і т. д. Не надто складний процес приготування домашнього коньяку на базі горілки і дубової кори, до яких додаються різні інгредієнти, здатні помітно оновити, освіжити, урізноманітнити смак цього благородного напою.

Напої на Новий 2018 рік   рецепти з фото

Алкогольні коктейлі на Новий 2018 рік

А ще дуже популярні в свято алкогольні коктейлі, тобто, суміші на основі алкогольного «базису»: горілки, віскі, рому, коньяку та ін. Лише кілька прикладів, з яких стане зрозуміло, що процес творчості тут необмежене.

«Морський бриз»

У блендері (шейкері) або вручну інтенсивно змішати 50 мл горілки з таким же об’ємом апельсинового соку, влити 100 мл журавлинного морсу і ще раз перемішати. Додати лід, зверху можна прикрасити журавлиною або іншою ягодою, хоч свіжої, хоч з морозилки. Подавати у високому бокалі.

«Боулінг в ТУ-154»

Коктейль з такою екзотичною назвою робиться з участю кави. Звідки взялося це найменування, достеменно невідомо, але автору в фантазії не відмовиш.

Отже, нам буде потрібно 15 мл горілки; рівно стільки ж згущеного молока; і лише 5 грамів меленої кави. Каву змішати зі згущеним молоком, переливаємо в 50-грамову склянку. На цю м’яку, але досить міцну «подушку» ложечкою акуратно укладаємо горілку. Бажано не перемішувати шари. Дістаємо трубочку і з задоволенням поглинаємо делікатес.