Кухня країн Східної Європи

Харчування — одна з головних умов існування людини. Кількість, якість, асортимент споживаних харчових продуктів, своєчасність і регулярність прийому їжі вирішальним чином впливають на життєдіяльність організму. Ось чому мистецтво (кулінарія) є однією з найдавніших галузей людської діяльності, провідних своє происхождениеот первісних людей. Постійно спілкуючись з навколишньою природою, людина направив свої перші трудові зусилля на видобуток і виробництво продуктів харчування.

Болгарська кухня

Болгарська кухня – це кухня простого народу, селянська кухня. На її формування наклали відбиток і Захід і Схід, вона ввібрала в себе їх колорит і підстроїла його під свої місцеві особливості. Болгарську кухню можна назвати райським для вегетаріанців, оскільки в ній використовуються різноманітні овочі, в достатку ростуть на території цієї країни.

Кухня країн Східної Європи Кухня країн Східної Європи Кухня країн Східної Європи

Відмінною особливістю при приготуванні страв є щадна обробка продуктів на невеликому вогні, що дозволяє максимально зберегти в них корисні речовини і добитися чудового смаку страви. Болгари віддають перевагу стравам, ловлення в горщиках або ж у товстостінних сковородах, що також дозволяє домогтися незрівнянного смаку і аромату. Болгарська кухня просто немислима без кисломолочних продуктів, таких як йогурт або бринза, які використовуються як в натуральному вигляді, так і в складі різних многосоставных страв.

Польська кухня

Польща за своїм географічним положенням є певною межею між слов’янськими та європейськими народами, тому її кухня являє собою певну суміш різних кухонь сусідніх народів, адаптовану до місцевих особливостей. Однак польська кухня має і ряд своїх особливостей, які різнять її з іншими національними кухнями. Це велика кількість різноманітних салатів, овочевих супів, страв з яєць, звичайні або солодкі бутерброди. М’ясо поляки воліють в смаженому вигляді, улюблене багатьма поляками страва – фляки.

Кухня країн Східної Європи Кухня країн Східної Європи Кухня країн Східної Європи

Чисто польським є бігос – це складне в приготуванні святкове блюдо, до складу якого входить свіжа і квашена капуста, різні сорти м’яса і птиці, гриби і ковбаски.

Чеська кухня

Особливістю чеської кухня є її простота і в той же час тонкий вишуканий смак приготованих страв. Чомусь саме у чехів звичайна картопля в поєднанні з м’ясом має такий ніжний смак, що просто тане у роті. Готують чеські господині в основному за старовинними рецептами, страви виходять дуже ситні. Дуже різноманітні в чеській кулінарії супи – від легких прозорих супчиків на курячому або яловичому бульйоні до пюреподібних супів, мають у своєму складі бобові і м’ясо. М’ясо користується заслуженою повагою у чехів, кількість страв з нього воістину величезна – це і знамените на весь світ Вепрево коліно, і свічкова, і гуляш з кнедликами.

Кухня країн Східної Європи Кухня країн Східної Європи Кухня країн Східної Європи

До речі, кнедлик – це справжній король чеської кухні. Він являє собою невеликий шматочок тесту або картоплі з начинкою з дрібно нарізаного м’яса або шинки. Ну і запивають обід знаменитим чеським пивом, мають особливий оксамитовий смак і чудовий аромат.

VN:F [1.9.22_1171]