Коли Святвечір у 2016 році – Різдвяний і Водохресний

Коли Святвечір у 2016 році – Різдвяний і ВодохреснийКожен християнин чекає приходу великого церковного свята – Різдва Христового, але не можна забувати про те, що за день до нього настає Святвечір. Свято особливо добре знали наші бабусі і дідусі, готувалися до нього. І зараз дуже багато будуть вираховувати, коли Святвечір у 2016 році.

У православному церковному календарі 2016 року він займає особливе місце. Назва походить від страви – «сочиво», яке їли на перший день після п’ятитижневого посту. До його складу входить:

  • роздроблені пшеничні зерна;
  • розтертий мак;
  • подрібнені горіхи;
  • вода або сік насіння;
  • мед.

Зазвичай зерна подрібнювали в ступці, потім замочували на кілька годин або варили до готовності, змішували з маком, горіхами, розтопленим медом. Дійсно блюдо виходило дуже соковитим.

Що відомо про історію свята

У кінці ІІІ, на початку IV століття нашої ери стали відзначати Богоявлення, яке об’єднувало відразу два свята: Різдво та Хрещення, їх відзначали в один день. У IV столітті ці події стали святкуватися окремо, Римська церква розділила їх. Тепер Хрещення завжди випадає на 19 січня у православних, а у католиків на першу ж неділю, яке слід за 6-м січня.

Особливо в старовину люди любили Святвечір і знали, коли він настане. Пам’ятали його традиції і передавали їх новим поколінням. Святвечір відзначали всі християни: і католики, і православні. Одні користувалися григоріанським, а інші юліанським календарями, тому дати різні. Різдвяний Святвечір в 2016 році буде відзначатися у католиків у ніч на 24 грудня, а у православних 6 січня.

Особливості святкування

У православних було прийнято дотримувати піст, який починався з 28 листопада і тривав до 6 січня. Коли наступав Святвечір, не можна було вечеряти до появи першої зірки. Вона уособлювала Віфлеємську, яка сповістила про народження сина божого Ісуса Христа. Тому люди не вечеряли й чекали на небі першого вогника. Після його появи можна було застелити білу скатертину і розставити на столі 12 пісних страв-за кількістю апостолів Спасителя. Серед них обов’язково були сочиво або кутя. А також на стіл клали пучок сіна, нагадує ясла, в яких з’явився на світ Син Божий.

У католиків не входило в обов’язок дотримання посту, кожен вирішував на свій розсуд. За столом збиралася вся сім’я, на якому були розставлені пісні страви, батько родини повинен був прочитати фрагмент тексту з Євангелія про Різдво. Лише потім всі починали трапезу. За столом спеціально залишали вільні місця для сусідів, друзів або родичів.

Ще однією традицією католиків вважається обмін облатками, вони представляли собою житні хлібці різної форми, які прийнято обламувати і роздавати. Ті, кому дістанеться шматочок, повинні були сказати добрі побажання для всіх присутніх за столом. Після трапези люди йшли до храму, де проходило святкове богослужіння.

Які страви приготувати?

В цей день потрібно буде відвідати церкву. Потім накрити пісний стіл. Обов’язковими продуктами повинні бути:

  • мед;
  • фрукти;
  • сочиво;
  • запечена риба.

В старовину, основною вимогою столу було приготування страв без додавання олії. Найчастіше ставили кутю, варену картоплю з солоними огірками або грибами, розпарювали ріпу, варили кашу без додавання молока, горохове пюре, нарізали пісний хліб і пироги, пекли млинці, приготовані на воді, наливали квас.

Необхідно було запекти рибу в цілому вигляді, так як вона вважалася першим даром, який волхви піднесли в честь народження Ісуса Христа. Потрібно також зварити узвар або кисіль з сухих фруктів і ягід, які непогано заготовити влітку.

Оформлення будинку до свята

Найголовнішим оформленням до свята вважається створення ясел із сіном, у яких з’явився Ісус Христос. Для цього необхідно приготувати:

  • сіно;
  • іграшки;
  • тканину;
  • картинки, пов’язані з подіями свята.

Попрацювати над яслами, бажано залучаючи своїх дітей, тим самим знайомлячи їх з народними традиціями.

Порядок свята

Після того, як з’явиться на небі яскрава зірка, настає час провести першу трапезу і з’їсти пісні страви. А трохи пізніше, можна накривати святковий стіл до Різдва, тобто починається час коляд. Тут повинні ставиться найкращі, вже м’ясні страви.

Почнуть ходити ряджені і колядувати, співати обрядові пісні – колядки. Кожен господар повинен щедро обдарувати гостей смачною їжею і грошима.

Готуючи святковий стіл, кожній господині бажано вкласти старання і шматочок душі. Адже ці страви зварені і спечені для самого важливого події християн – народження Спасителя Ісуса Христа. Тому трапеза на Святвечір 2016 року повинна бути світлою і радісною.

Водохресний Святвечір в 2016 році

Православні традиції включають ще один святковий день, відомий як Водохресний Святвечір. Ще одна назва цього свята – Навечір’я Богоявлення. У 2016 році його відзначають у понеділок, 18 січня.

В цей день, також як і в Різдвяний Святвечір, люди, які дотримуються посту, не вживають їжу, поки з церкви після Літургії не винесуть свічку для причащання хрещенської води.

Про унікальні характеристики води у Водохресний Святвечір і на Хрещення відомо вже багато століть. Багато віруючі люди зберігають таку воду протягом усього року, беручи її в разі хвороби або будь-яких неприємностей.

Православні традиції наділяють цілющими властивостями і Водохресний сніг. Вважається, що він допомагає лікувати хвороби і справлятися з будь-якими життєвими проблемами. Віруючі люди збирають сніг у цей день і зберігають його протягом року в якості запасу води.